FAQ
- Heb ik een voorschrift van de huisarts of specialist nodig?
- Een medisch voorschrift is niet nodig om behandeld te worden, noch om terugbetaling te genieten van de mutualiteit of verzekering. Indien na de anamnese en het klinisch onderzoek er een vermoeden zou bestaan van onderliggende pathologie of ziekte wordt contact opgenomen met uw huisarts en zonodig doorverwezen.
- Heb ik een RX of Scan nodig om behandeld te worden?
- Een RX, NMR of CT-scan is absoluut niet noodzakelijk om op een veilige manier behandeld te kunnen worden. Indien u echter reeds gemaakte beeldvorming in uw bezit heeft, mag u het protocol, de DVD of de inlogcode zeker meebrengen om extra informatie te verschaffen.
- Hoeveel bedraagt de terugbetaling van de mutualiteit?
- Momenteel betalen de mutualiteiten in België 10€ per behandeling terug en dit 5 maal per kalenderjaar en per gezinslid. Sommige mutualiteiten hebben een aanvullende verzekering die 75% van het honorarium terugbetaalt met een maximum van 600€ per jaar en per gezinslid. Bijkomende terugbetaling kan verkregen worden via verzekeringsinstellingen in geval van hospitalisatie, arbeidsongeval of via een persoonlijke verzekering.
- Welke osteopaten worden erkend door de mutualiteit?
- Een lijst van erkende osteopaten kan opgevraagd worden bij de mutualiteiten of geraadpleegd worden op de website www.osteopaat.be. Tevens dient elke osteopaat lid te zijn van een beroepsvereniging en een verzekering beroepsaansprakelijkheid te onderschrijven.
- Doet een osteopaat ook kinesitherapie behandelingen?
- Ondanks het feit dat de meeste erkende osteopaten ook een diploma kinesitherapie behaald hebben, oefenen professionele osteopaten enkel osteopathie uit. Tevens dienen zij zich jaarlijks bij te scholen om voldoende accreditatiepunten te behalen waarbij de bijscholingen dan ook enkel toegankelijk zijn voor professionele osteopaten. Dit om de patiënt te kunnen garanderen dat een osteopatische behandeling professioneel en veilig wordt uitgevoerd.